ROT Ve Balans Ayarı Nedir?
Rot ayarı lastiklerin duruş açılarının ayarıdır rot ayarı aracın alt takımından parça değişiminde, araçlar hareket esnasındayken çukur, kasis ve bozuk yollardan kaynaklı aldığı darbeler nedeniyle zamanla bozulur.
Balans ayarı jant ve lastik eksenindeki ağırlığı dengeleme ayarıdır.
Jantın çemberinden kurşun ağırlıklarla yapılır.
Jant ekseni çemberi baz alınarak yapılır ve yuvarlak jant eksenindeki ağırlığı sıfıra indirilir.
1. ROT Ayarı Nedir?
Rot ayarı lastiklerin duruş açılarının ayarıdır rot ayarı aracın alt takımından parça değişiminde, araçlar hareket esnasındayken çukur, kasis ve bozuk yollardan kaynaklı aldığı darbeler nedeniyle zamanla bozulur, tavsiye edilen süre her yıl çok kullanılan araçlar için her 5000 km’de rot ayarı yapılmalıdır.
ROT AYARI BOZUK ARAÇTA OLUŞABİLECEK ARIZALAR VE SORUNLAR
Aracınızı bozuk rot ayarı ile kullandığınızda aracınızın lastikleri düzensiz aşınır ve ömrü çok kısa sürede dolar yüksek sürat ile giderken özellikle balık sırtı yollarda aracınız sağa sola dalma gezme yapar buda büyük bir kazaya sebebiyet verir.
Uzun yolda düz zemin yolda giderken direksiyon simidini bıraktığınızda sağa ya da sola çekme yapar dalgınlık anında kazaya sebebiyet verir eğer ayarlarız çok bozuk ise direksiyon simidi sizi yorar sürekli sağa ya da sola dönmeye çalışır ve kolunuz ağrımaya başlar.
Rot ayarı bozuk olduğunda lastik açıları ayarsız olduğundan sürekli bir kasıntı içinde aracın öncelikle rulmanlarını sonra diğer alt takım parçalarının ömrünü azaltır daha çabuk bozulmasına neden olur
Rot ayarı 3 aşamalı bir ayardır. Camber ayarı, Caster ayarı, Toe ayarı son günlerde 3 boyutlu bilgisayarlı cihazlar sayesinde daha verimli ve daha hızlı ölçümler ve ayarlar yapılmaktadır ama unutmayın ki ayarları cihaz değil usta yapar rot ayarı diğer birçok ayardan farklıdır bilgi ve tecrübe ister aracınızın rot ayarını bilgisayarlı makine seçerek değil bilgi ve tecrübesi olan ustalara yaptırmakta önemlidir.
Aracınızın sağlığı ve güvenliği için rot ayarlarınızı lütfen zamanında yaptırınız.
Tüm şubelerimizde rot ayarı yaptırabilir ve sorununuzu çözüme kavuşturabilirsiniz.
2. Balans Ayarı Nedir?
Balans ayarı jant ve lastik eksenindeki ağırlığı dengeleme ayarıdır.
Jantın çemberinden kurşun ağırlıklarla yapılır.
Jant ekseni çemberi baz alınarak yapılır ve yuvarlak jant eksenindeki ağırlığı sıfıra indirilir.
Balans ayarı bozuk araçta oluşabilecek arızalar ve sorunlar
Balans ayarı yapılmadan önce lastikleriniz ve jantlarınız kontrol edilmelidir.
Arızalı lastiğe balans ayarı yapılmaz.
Eğri janta balans ayarı yapılmaz ve tutmaz.
Balans ayarı bozuk olduğunda araç sürüş esnasında direksiyonunuz titreme yapar.
Tavsiye edilen süre her yıl çok kullanılan araçlar için her 5000 km’de balans ayarı yapılmalıdır.
Her 5000 km’de balans yapıldığı gibi her 10000 km’de lastikleriniz ön arka rotasyon yapılmalıdır, lastik ömrünü uzatmak ve daha iyi bir sürüş emniyeti sağlamak için;
Örneğin: Sağ ön lastik sağ arkaya alınır, sağ arkada sağ öne alınır. Sol ön lastik sol arkaya alınır ve aynı şekilde sol arkada sol öne alınır.
Rotasyonun nedeni ön lastikler ve arka lastikler aynı seviyede aşınmaz.
Her zaman önden çekişli araçların ön lastikleri,
Arkadan çekişli araçların arka lastikleri daha hızlı aşınır.
Ve aynı zaman hiçbir zaman araçlarda ön lastikler ve arka lastiklerin yere basış açıları aynı değildir. Bunu dengeleyip lastiklerin düzenli aşınması ve uzun ömürlü olması için en önemlisi sürüş güvenliği arttırmak için rotasyon önemli bir faktördür.
Tüm şubelerimizde balans ayarı yapılmakta olup rahatça sorununuzu çözüme kavuşturabilirsiniz.